Je hebt een vaste baan maar doet ondertussen ook wel eens een freelanceopdracht. Of je werkt in loondienst en wil daarnaast als zzp’er voor jezelf beginnen. Freelancen naast je werk mag, maar er zijn wel wat zaken waar je op moet letten.

Parttime ondernemen is in trek. Op 1 oktober 2021 stonden er meer dan 322.000 parttime zzp’ers ingeschreven in het KVK Handelsregister; bijna 50 procent meer dan in 2016. Voor de een is het een leuke bijverdienste, voor de ander het begin van een nieuwe uitdaging. Wie naast een vaste baan ambities heeft, maar niet direct in het diepe wil springen en graag de maandelijkse loonstrook behoudt, kan naast de vaste baan gaan freelancen. Je bewaart daarmee niet alleen je inkomen, maar ook je pensioensopbouw, bescherming tegen arbeidsongeschiktheid en andere zekerheden. Parttime freelancen is ook een prima manier om te testen of zelfstandigheid wel iets voor jou is. Lees je vooraf wel goed in bij officiële instanties als de Kamer van Koophandel, een goed freelancerplatform of bij mensen die jou voorgingen, zoals Edwin Dijkstra, die zijn ervaringen deelt in het boek Superfreelancer. 

Mag het van je baas?

Licht eerst je baas in. Misschien staan er wel strenge bepalingen in je arbeidsovereenkomst die voor problemen kunnen zorgen. Niet alle werkgevers zijn gelukkig met een arbeidskracht die ‘er iets naast gaat doen’. Ze vrezen dat het afleidt van je dagelijkse werkzaamheden, dat je oververmoeid raakt of dat je vertrekt zodra je parttime-activiteiten een succes worden. Bespreek daarom je plannen, wees transparant en eerlijk. Bovendien is dat wel zo netjes. Misschien kun je dan vastleggen dat je wat minder vaste uren gaat werken. Er kunnen ook voordelen zijn voor je werkgever; die kan soms meeprofiteren van de kennis en ervaring die je opdoet. Wie weet wordt je baas zelfs een van je klanten.

Concurrentiebeding

Het spreekt voor zich dat je freelance-activiteiten niet botsen met je werk voor je baas. Check of er niet te veel overlap is in werkzaamheden voordat je plannen maakt en of je wel of niet de klanten van je baas mag benaderen met een propositie. Ga je als freelancer in een andere regio van start dan waar je vaste werkgever zit, dan zit je elkaar misschien minder snel dwars. Ga in ieder geval niet zomaar aan de slag, want dan kun je mogelijk vanwege een concurrentiebeding of relatiebeding in je arbeidsovereenkomst een boete krijgen.

Mag het van de fiscus?

Denk niet dat een kleine bijverdienste niet meetelt. Je bent alleen vrijgesteld van belasting betalen wanneer je opgetelde jaarinkomsten onder de € 8700,- blijven. Zodra je als freelancer diensten of producten levert om winst te maken, ben je voor de fiscus ondernemer en moet je over je extra inkomsten ook belasting betalen. Je inkomsten uit loondienst worden maandelijks automatisch ingehouden. Als freelancer met een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over de winst uit je onderneming en daarvan moet je zelf één keer per jaar aangifte doen. Twijfel je of je als ondernemer wordt gezien? Doe dan de OndernemersCheck.

Mag het van de Kamer van Koophandel?

Zolang je je daar inschrijft wel. Vrijwel iedereen die voor zichzelf werkt en tegen betaling diensten of producten levert, geldt als ondernemer en is verplicht zich in te schrijven in het handelsregister van de KVK. Dat kost € 51,95. Daarna geeft de KVK gelijk je gegevens door aan de Belastingdienst, krijg je een btw-nummer en kun je naast je vaste baan aan de slag.

Ben je op zoek naar een baan waar je daarnaast ook kunt freelancen? Bekijk via de jobfinder alle vacatures.

 

Robert Heeg

Meest gelezen

  • Werk en Carrière

    Dinette is geëmigreerd: ‘Werk-privébalans in Zweden beter’

    Dinette is geëmigreerd: ‘Werk-privébalans in Zweden beter’
  • Personal finance

    Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt – maar waarom?

    Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt – maar waarom?
  • Personal finance

    Hoe verdeel je thuis de financiën? ‘Zakgeldmethode is het eerlijkst’

    Hoe verdeel je thuis de financiën? ‘Zakgeldmethode is het eerlijkst’
  • Werk-privébalans

    Ben je oververmoeid? Dit zijn de symptomen en zo kom je ervan af

    Ben je oververmoeid? Dit zijn de symptomen en zo kom je ervan af

Relevante vacatures