Wat is eigenlijk een eerlijk salaris? Dat is niet gemakkelijk te bepalen. In de nieuwe Intermediair-podcast Work in Progress geeft beloningsexpert Kilian Wawoe adviezen.

Luister de podcast hierboven of via iTunes.

Werkgevers zien salaris niet alleen als loon voor werken, maar ook als manier om werknemers te motiveren. Zelf zien werknemers hun salaris als een manier om zich te onderscheiden, om te profiteren van een krappe arbeidsmarkt of van een schaarse expertise. Volgens Wawoe zijn er wel heel veel waarden in salaris verdisconteerd, en dat draagt bij aan oneerlijke verschillen. Om maar niet te spreken over het simpele verschil van iemand die vaker zeurt om een salarisverhoging dan anderen, vaker vrouwen.

Over een ander verschil horen we mensen bijna nooit: dat het in de Randstad zo duur is geworden dat de politieagent, verpleegster en leraar er al niet meer kunnen wonen, zegt Wawoe. ‘En dat terwijl de cao’s landelijk worden vastgesteld.’ Hij rekende ook uit dat een jongere nu tot 60 procent meer moet verdienen dan hijzelf om ook in de Utrechtse binnenstad te kunnen wonen.

Zo zijn er aan de inkomsten- én de uitgavenkant oneerlijke verschillen. Kilian Wawoe pleit er in zijn laatste boek Het nieuwe belonen voor om het salaris te ontdoen van alle extra instrumentele functies. Regel motivatie gewoon met feedback of training, bepleit hij. En wees niet bang dat mensen dan weg gaan om elders meer te verdienen. ‘Ze gaan helemaal niet weg’, zegt Wawoe. ‘Alleen als ze hun baas vervelend vinden.’

Meer ontregelende en verrassende ideeën horen, of slimme tips over salarisonderhandelingen? Luister dan naar bovenstaande podcast.

Work in Progress is dé podcast van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Presentatie: Maaike Bos en Jan Meijroos.

Meer podcasts luisteren? Luister naar de aflevering over hoe je werkgever en jij het talent in jou naar boven halen. Of de podcast over hoe je meer uit teamwork kunt halen.

Meer lezen over salarisonderhandelingen? Download dan de onderstaande gids 'Alles wat je wilt weten over salarisonderhandelingen'. 

Jan Meijroos

Meest gelezen

 • Werk en Carrière

  Van de showsteler tot de micromanager: zo ga je om met jouw baas

  Van de showsteler tot de micromanager: zo ga je om met jouw baas
 • Emancipatie en Diversiteit

  Act your age: ‘Geforceerd jong doen leidt alleen maar af’

  Act your age: ‘Geforceerd jong doen leidt alleen maar af’
 • Personal finance

  Verhuizende Amsterdammers: er is meer dan Haarlem

  Verhuizende Amsterdammers: er is meer dan Haarlem
 • Emancipatie en Diversiteit

  Het Queen Bee-effect speelt niet alleen bij vrouwen

  Het Queen Bee-effect speelt niet alleen bij vrouwen

Relevante vacatures