Verschil grootste economieën op hoogste niveau in 15 jaar

De kloof tussen de twee grootste economieën van de eurozone, Duitsland en Frankrijk, neemt steeds verder toe.

Dat concludeerde het Britse onderzoeksbureau Markit dinsdag.

Volgens de cijfers van Markit vertoonde de Duitse economie vorige maand opnieuw tekenen van groei, terwijl de Franse economie verder achteruitging. Daardoor is het verschil tussen beide economieën volgens de onderzoekers opgelopen tot het hoogste niveau van de afgelopen 15 jaar. 'Duitsland ligt op koers voor de sterkste kwartaalgroei sinds het voorjaar van 2011, maar Frankrijk krimpt in het sterkste tempo van de afgelopen 4 jaar', stelde hoofdeconoom Chris Williamson.

Krimpende krimp

Markit meet de economische activiteit met zijn inkoopmanagersindex. Voor de hele eurozone wees die in februari opnieuw op krimp. Williamson noemde de cijfers teleurstellend. Ze wijzen er volgens hem echter wel op dat de economische krimp in de eurozone dit kwartaal kleiner zal zijn dan in de laatste drie maanden van 2012. Markit rekent nu op een gemiddelde achteruitgang van de euro-economieën met 0,2 procent, tegen een min van 0,6 procent in het vorige kwartaal.

Verkiezigingen in Italië

Ook het verslechterende beeld in de periferie van de eurozone baart Williamson zorgen. 'De krimp in Italië en Spanje nam toe, en vooral in Italië ligt een verdere verzwakking in het verschiet door de onzekerheid die is veroorzaakt door de verkiezingen.'

Bron: ANP