Els Ackerman geeft raad: over belangrijke keuzes, conflicten op het werk en kwesties rond carrièreplanning. Ze werkt in haar Praktijk voor Loopbaanadvies en Coaching in Rotterdam. Els Ackerman is aangesloten bij de NOLOC en is mentor bij het register van gecertificeerde loopbaanadviseurs CMI. In 2013 verscheen haar boek Loopbaanplanning bij uitgeverij Spectrum. Zij beantwoordt wekelijks een geanonimiseerde vraag op de site.

Stel een vraag aan Els

Wil ik mijn goedbetaalde baan opgeven?

Rose is op zoek naar iets anders nu tijdens haar laatste zwangerschapsverlof een grote reorganisatie heeft plaatsgevonden. 

Vraag:

 
Beste Els,
 
Ik ben in de dertig en heb twee kinderen. Tijdens mijn laatste zwangerschapsverlof heeft op mijn werk een grote reorganisatie plaatsgevonden. Mijn verantwoordelijkheden zijn nu gehalveerd. Ik ben daarom intern direct op zoek gegaan naar een andere functie. Dat is niet gelukt, te veel vriendjespolitiek... Uiteindelijk ben ik maar gestopt met solliciteren, het leverde te veel stress op. Ik ben gaan nadenken wat ik eigenlijk wil. Al die spelletjes op de werkvloer in dit bedrijf, dat vind ik maar niets.
 
Nu wil ik rechten gaan studeren, omdat ik voor de rechten van het kind wil opkomen. Na een paar jaar ervaring wil ik vervolgens voor mezelf beginnen. Toch heb ik twijfels. Ik heb het Salariskompas op deze site bekeken, en het salaris van een beginnende jurist is de helft van wat ik nu verdien.
 
Ik zou ook tijdelijk kunnen stoppen met werken om te studeren, maar iedereen zegt dat het daarna moeilijk is om weer in het arbeidsproces te komen. Soms denk ik dat blij mag zijn dat ik een goedbetaalde baan heb en niet zo moet zeuren, maar ik voel me nu niet gelukkig.
 
Rose
 
 

Antwoord:

 
Beste Rose,
 
Vanuit idealistische ideeën heb je het plan gemaakt om rechten te gaan studeren. Je wilt opkomen voor de rechten van het kind, en later voor jezelf beginnen. Ik neem aan dat je daar een advocatenpraktijk mee bedoelt. Dan moet je inderdaad eerst enkele jaren in een matig betalende baan op een advocatenkantoor meelopen, en bovendien een maximum aantal werkuren maken. Zo gaat dat in de advocatuur.
 
Of dat te combineren is met een gezin met twee kinderen, hangt af van je motivatie en de ondersteuning die je om je heen hebt. Je zult zaken moeten opgeven die dan ineens luxe worden, maar die je nu misschien heel gewoon vindt. Afzien, noemen ze dat.

Dit klinkt misschien negatief, maar er zijn mensen die het er allemaal voor over hebben om hun doel te bereiken. Lees het boekje De wending door Geerhard Bolte (uitgeverij Het Spectrum, ISBN 9027488983). Daarin staan voorbeelden van mensen die het hebben aangedurfd, maar ook wat de consequenties zijn van een dergelijke beslissing.
 
In een goedbetaalde baan blijven die je eigenlijk de keel uithangt, is niet de leukste manier van leven. Overigens zul je spelletjes op de werkvloer overal tegenkomen, die zijn er echt niet alleen bij je huidige werkgever. Maak je de keuze om te blijven, zoek dan eens uit hoe je in je vrije tijd dingen kunt doen, die een compensatie vormen voor wat je in je baan tekortkomt.
 
Zinvolle zaken in je vrije tijd maken vaak dat je ook de werksituatie beter aankunt. Kijk bij www.vrijwilligerscentrale.nl , dan kom je in de databanken van regionale vrijwilligersorganisaties. Voor iemand die zich wil inzetten voor kinderen is er volop vrijwilligerswerk te vinden, en dat levert weer inspiratie voor nieuwe keuzes.
 
Tijdelijk stoppen met werken en voltijds gaan studeren kan heel bevredigend zijn, want dan is je studietempo hoger dan bij een deeltijdstudie. Al moet ik zeggen dat je omgeving gelijk heeft, dat het daarna moeilijker is om weer terug te komen op de arbeidsmarkt. Je kunt overigens ook rechten studeren via de Open Universiteit (www.ou.nl ), en je tempo helemaal zelf bepalen, naast je baan.
Zeuren mag overigens best, het is vaak de eerste stap in een proces naar iets nieuws.
 
Els
 
Een goedbetaalde baan opgeven om iets nieuws te beginnen, heb je dat zelf gedaan? Wat viel mee en wat viel tegen?