Solliciteren zonder werkervaring

Je bent net afgestudeerd, maar alle interessante vacatures vragen om werkervaring. Hoe kun je als starter die toekomstige werkgever overtuigen? 

Als solliciterende starter moet je het hebben van je sollicitatiebrief. Uit je cv blijkt immers direct al dat je niet voldoet aan de eerste eis in de vacature: werkervaring. Natuurlijk begin je je brief origineel en laat je zien dat je je verdiept hebt in het bedrijf. Maar dat geldt voor elke sollicitatie (lees meer: Zo begin je je sollicitatiebrief). Maar zonder ervaring moet je meer doen om geselecteerd te worden voor een interview. Meestal staat de functie in de vacaturetekst al globaal omschreven. Het is nu aan jou om je ervaringen en opleidingen te koppelen aan het gevraagde. Waarschijnlijk heb je deze taken nooit ‘in het echt' uitgevoerd, maar heb je ze tijdens je studie of andere activiteiten wel leren kennen. Dit goed voor het voetlicht brengen, vereist enige creativiteit.

Een mooie kans

Je opleiding heeft je in theorie voorbereid op een breed aantal taken. Vaak heb je je met keuzevakken in een bepaald thema gespecialiseerd. Als deze richting directe raakvlakken heeft met de functie waarop je solliciteert, noem deze dan! Ook scripties, essays of stages kun je melden als ze relevant zijn.

Bijbanen brachten je sowieso samenwerken en discipline bij. Maar ook extra curriculaire activiteiten zoals bestuursfuncties of commissiewerk bij de faculteitsvereniging zijn belangrijke ervaringen die je hebben voorbereid op het werkende bestaan.

Hobby's kunnen voor een bepaalde professionele ontwikkeling zorgen. Ben je bijvoorbeeld trainer of coach geweest bij de lokale voetbalvereniging? Verwijs er dan naar in je brief als ‘ervaring met het motiveren en leiden van een team'. Gaat al je vrije tijd op aan techniek en zelfbouw? Dan kun je technisch inzicht, nauwkeurigheid en twee rechterhanden opvoeren als competenties.

Toonzetting is erg belangrijk voor hoe je overkomt op de selecterende manager. Als starter laat je natuurlijk zien dat je alle benodigde kennis en kunde in huis hebt, maar het is ook goed om daar meteen aan toe te voegen dat je weet dat je nog lang niet uitgeleerd bent. Vermeld gerust dat je de baan ziet als een mooie kans om je kennis in de praktijk te gelde te maken en dat het volgen van verdere (functiegerichte) opleidingen je bijzonder aanspreekt. Straal uit dat je enthousiast bent, graag wilt leren en in de functie wilt groeien.

Door jouw eigenschappen zo te matchen met de vacature, word je voor een werkgever een stuk aantrekkelijker. Je lijkt minder groen, terwijl je je wel bewust bent van je starterpositie. En voor jezelf is het misschien een eyeopener: er zit meer in je dan je dacht!