Els Ackerman geeft raad: over belangrijke keuzes, conflicten op het werk en kwesties rond carrièreplanning. Ze werkt in haar Praktijk voor Loopbaanadvies en Coaching in Rotterdam. Els Ackerman is aangesloten bij de NOLOC en is mentor bij het register van gecertificeerde loopbaanadviseurs CMI. In 2013 verscheen haar boek Loopbaanplanning bij uitgeverij Spectrum. Zij beantwoordt wekelijks een geanonimiseerde vraag op de site.

Stel een vraag aan Els

Wat kan ik eigenlijk met mijn rechtenstudie?

Ik ben student rechten, maar ik weet niet welke richting ik op de arbeidsmarkt moet kiezen. Hoe kom ik erachter welk beroep bij mij past?

VRAAG

Beste Els,
Momenteel ben ik tweedejaars studente rechten. Maar ik weet niet wat ik eigenlijk wil, welke richting ik op de arbeidsmarkt moet kiezen.
Ik zou graag weten welk beroep bij mij past. Hoe kan ik daar achter komen?
Hatice

ANTWOORD

Beste Hatice,
Je bent vast niet de enige die rechten studeert zonder precies te weten wat je met die studie wilt doen. Het is zo'n studie waar je van oudsher alle kanten mee uit kunt. Voor veel functies wordt een academisch niveau gevraagd, zonder dat een specifieke studie nodig is. Met een rechtenstudie bewijs je in principe dat je op een bepaald niveau kunt denken, dat je je hersens getraind hebt en dat je genoeg doorzettingsvermogen bezit om een universitaire studie af te maken.
VWO-ers die niet weten wat ze willen, kiezen dan vaak voor rechten, en het gebeurt ook nogal eens dat ouders een zetje in die richting geven. Misschien omdat het ooit hun eigen studierichting was, of omdat ze dromen van een zoon of dochter die advocaat wordt. Die droom wordt lang niet altijd bewaarheid, want om advocaat te worden heb je niet alleen die studie nodig maar ook een flink aantal karaktereigenschappen waar niet iedereen over beschikt.
Jij wilt er achter komen welk beroep bij je past. Begin eens te informeren of de faculteit beroependagen organiseert. Op zo'n dag maak je kennis met diverse beroepen en functies. Juristen uit onder meer de advocatuur, de rechterlijke macht, overheid, bedrijfsleven, bankwezen, notariaat en wetenschap vertellen over hun werkzaamheden, taken en daginvulling. Universiteiten geven ook cursussen en workshops over het verkennen van de arbeidsmarkt, en als vervolg daarop sollicitatiecursussen. Zo ver ben je nog niet, dat is meer iets voor je laatste studiejaar.
Ga ook eens praten met de studentendecaan of met het mobiliteitsbureau voor studenten. Daar zitten loopbaanadviseurs die allerlei voorlichtingsmateriaal hebben, en die samen met jou kunnen kijken waar je interesse ligt en wat bij je past.
Denk je dat je eigenlijk iets heel anders wilt dan een beroep dat aansluit bij de rechtenstudie, dan is dat helemaal niet gek. In alle mogelijke beroepen vind je mensen die ooit begonnen zijn als afgestudeerd jurist, maar die later een heel andere kant uitgingen. Ze werden directiesecretaris, journalist, kamerlid, beleidsmedewerker, kunstenaar of docent, om maar een paar voorbeelden te noemen. Alles kan.
Praat er over met mensen die je goed kennen, vraag wat zij denken dat bij je past en waarom. Misschien brengen ze je zo op ideeën waar je anders niet op zou komen. Als je maar rekening houdt met wie jij bent en hoe je wilt leven, en dat plezier in je werk belangrijker kan zijn dan de hoeveelheid geld die je ermee verdient.
Els