Voorbeelden van een relevant cv

Wat is de beste manier om je cv in te richten? Bekijk de voorbeeld cv's en bouw met onze tips een relevant curriculum vitae op.

De beste manier om je cv in te richten, is je ervaringen in omgekeerd chronologische volgorde te presenteren. Zo ziet een recruiter meteen wat jouw meest recente ervaring is en het niveau waarmee je instapt in een volgende baan.

Ook willen recruiters graag weten hoe lang je ergens hebt gezeten, dus zet deze data overzichtelijk in de eerste kolom van je cv. Je kunt jaartallen gebruiken, of maanden en jaartallen voor werkgevers waar je minder dan drie jaar hebt gewerkt.

Contactgegevens

Persoonlijke gegevens staan altijd bovenaan. Een compact kopje met daaronder de noodzakelijke feiten en data. In ieder geval je:

 • naam;
 • adres;
 • woonplaats;
 • leeftijd;
 • mobiel nummer;
 • e-mailadres.

Als je een eigen website hebt, noem die dan ook hier. Googelen op je naam doen recruiters toch wel, dus hoe meer jij ze stuurt naar sites waarop jij goed naar voren komt, hoe beter.

Profiel

Om de recruiter snel een indruk te geven van je ambities en vaardigheden, kun je jezelf kort presenteren onder het kopje ‘profiel'. In twee of drie zinnen direct onder de contactgegevens omschrijf je:

 • wie je bent;
 • waar je goed in bent;
 • wat je ambities zijn.

Je profiel kun je gebruiken als ‘trigger' om verder te lezen, of om de recruiter alvast een beetje een richting op te laten denken. Recruiters lezen meestal eerst het cv en daarna pas de brief. Zeker als je cv niet helemaal vlekkeloos aansluit op de vacature, bijvoorbeeld als je een carrièreswitch wilt maken, is het goed om hier je ambities toe te lichten en daarmee je sollicitatie begrijpelijk te maken.

Let wel: je motivatie hoort in je brief en niet in je cv. Voorkom dus lange verhalen op deze plek.

Opleiding

Starters met minder dan vijf jaar werkervaring vervolgen met het kopje opleiding. Noem alle opleidingen die hebt gedaan. Cursussen, behaalde certificaten of zelfstudies noem je onder het kopje ‘Cursussen en Overige Opleidingen', onderaan je cv. Ben je nog maar net afgestudeerd, dan kun je ook je vakkenpakket noemen.

Stapelaars (mensen die bijvoorbeeld vanuit het mbo zijn doorgestroomd naar hbo of wo) hoeven alleen het vakkenpakket van de hoogste opleiding te vermelden.

Stages en scripties vallen weer onder een apart kopje, direct onder ‘Opleidingen'. Heb je meer dan vijf jaar werkervaring, bedenk dan eerst hoe relevant je stages nog zijn. 

Werkervaring

Meer dan vijf jaar werkervaring? Begin je cv dan met dit kopje. Jaartallen zijn voldoende, tenzij je ergens korter dan twee jaar hebt gewerkt. Je stages hoef je na vijf jaar werkervaring niet meer te noemen, maar het mag wel. Een stage kan ook opeens weer van pas komen, als je bijvoorbeeld naar een ander vakgebied wilt overstappen.

Heb je veel bijbanen gehad tijdens je studie? Benoem dan alleen de meest relevante. Zijn ze niet zo relevant, maar wil je als starter op de arbeidsmarkt wel laten zien dat je gewerkt hebt, dan kun je ze samenvatten als ‘Diverse bijbanen' en daarachter de baantjes noemen die het meest samenhangen met de functie waar je op solliciteert. Blijkt uit de functienaam duidelijk wat je werk was, dan hoef die niet verder toe te lichten. Tenzij je bijvoorbeeld in de horeca werkte en een leidinggevende functie had. Ook als niet verder wilt in de horeca, is het de moeite waard om dit te vermelden.

Omschrijf bij elke ‘echte' baan je functie en kort je verantwoordelijkheden. Is de officiële functienaam onduidelijk? Vervang die dan door een meer gebruikelijke term. Gebruik steekwoorden en opsommingtekens om je cv overzichtelijk en makkelijk leesbaar te houden. Een recruiter moet je cv snel kunnen screenen en niet hoeven puzzelen.

Extracurriculair of nevenactiviteiten

Hier kun je je ervaring met commissie- of bestuurswerk voor studentenverenigingen kwijt, maar ook vrijwilligerswerk bij de volleybalclub. Veel bedrijven vinden je nevenactiviteiten heel belangrijk, geef ze daarom niet te weinig aandacht. Vermeld steeds een start- en einddatum, net als bij werkervaring en opleidingen. Je noemt op deze plek niet je hobby's. Die kun je eventueel apart vermelden, maar vraag jezelf eerst af of ze wel iets toevoegen.

Of toch een vaardigheden-cv?

Een andere manier om je cv op te bouwen, is om niet de chronologie als uitgangspunt te nemen, maar je vaardigheden. Dan volgt na de persoonlijke gegevens een kopje ‘Vaardigheden' met daaronder een overzicht van je competenties (zoals: ervaring met leidinggeven aan een team) en bijvoorbeeld de softwarepakketten die je beheerst. Je legt dan dus de nadruk op wat je kunt en niet zozeer op de opeenvolging van banen die je hebt gehad.

In de volgende situaties kan een vaardigheden-cv uitkomst bieden:

 • Als je veel voor uitzendbureaus hebt gewerkt;
 • Als je werk hebt gedaan dat totaal niet aansluit op je opleiding of als je een carrièreswitch wilt maken;
 • Als je heel lang bij hetzelfde bedrijf hebt gewerkt;
 • Als je zeer uiteenlopende klussen hebt gedaan;
 • Voor vrouwen die een aantal jaren thuis zijn geweest en in die tijd veel vrijwilligerswerk hebben gedaan;
 • Als je een gat in je cv hebt, of als je freelancer bent en weinig aansluitende perioden kunt melden.

Het nadeel van een vaardigheden-cv is dat recruiters een op die manier opgebouwd cv zo weinig onder ogen krijgen, dat ze er niet goed mee uit de voeten kunnen en het al snel onoverzichtelijk vinden. Als je rechtstreeks bij een bedrijf solliciteert, kan het wel goed werken: managers kunnen juist getriggerd worden door een cv dat er goed uitziet, maar waar iets geks in staat of dat niet zo'n gelikte indruk maakt.

Voor mensen met een ‘normale' loopbaan is een omgekeerd chronologisch cv overigens vrijwel altijd beter: een marketingmanager in loondienst die in zijn cv alleen zijn vaardigheden opsomt, komt zelfs wat verdacht over: klopt het allemaal wel? Of probeert deze persoon een gat in het cv te verbloemen?

Referenties

De meeste kandidaten volstaan met de woorden 'referenties op aanvraag', anderen vermelden bedrijfsnaam en contactpersoon. Let wel, als kandidaat ben je verplicht om vooraf toestemming te vragen aan je referent. Vraag in zo'n gesprek ook naar wat die persoon over jou zou vertellen. Je gaat er vanuit dat hij of zij enthousiast over je is, maar wie weet komen er ook negatieve verhalen naar boven.

Een referent eenmalig inseinen en hem of haar vervolgens vast opnemen in je cv, heeft ook nadelen: je loopt de kans dat een nieuwe werkgever direct gaat bellen, nog voor je je referent hebt kunnen inseinen om welke functie het deze keer gaat. Je referent voelt zich misschien overvallen en kan met zijn verhaal niet goed inspelen op de functie-eisen voor de baan waar jij op hebt gesolliciteerd. Met ‘referenties op aanvraag' ondervang je dit.

Juridisch gezien mag een referent een recruiter trouwens nooit afraden om een kandidaat aan te nemen. Wat de referent wel mag zeggen, is dat hij of zij de kandidaat 'niet vanwege zijn analytische vaardigheden' zou aannemen.

Voor starters loont het om hun oude bijbaantje als referentie op te geven. Sollicitanten met referenties hebben sowieso een streepje voor. Ze tonen daarmee zeker te zijn van hun kwaliteiten.

 

Met dank aan Intermediairs sollicitatiecoach Marloes Wichink Kruit en loopbaanadviseur Els Ackerman.