Tips voor een originele sollicitatiebrief

Sollicitatiebrieven hoeven niet te beginnen met het saaie ‘Naar aanleiding van uw advertentie ...'. Lees hier hoe het ook kan.

Waarom begint 90 procent van de sollicitatiebrieven nog steeds met: ‘Naar aanleiding van uw advertentie in de Volkskrant ...'? Denk je ook niet dat de lezer van jouw brief hier gewoon leest: ‘Hallo, ik ben een saai en initiatiefloos persoon'?

In een sollicitatiebrief schets je eigenlijk een plaatje van jezelf. De onderliggende boodschap is: ik ben interessant genoeg om eens te ontmoeten. Het is niet per se een opsomming van je competenties geschreven met het stoffigste taalgebruik dat je kunt bedenken. Dat doet je cv wel voor je. In de sollicitatiebrief krijg je de kans om alvast een eerste indruk te maken.

Hoe vermijd je clichés in je sollicitatiebrief?

Welke eerste indruk wil je achterlaten? Daarmee zoek je alvast naar een belangrijk antwoord. Wat voor een bedrijf is het? Werken er creatieve mensen in een open sfeer, of is de sfeer heel zakelijk en loop je de hele dag in een pak omdat je klanten moet ontvangen? Je voelt misschien al aan welk begin bij welk bedrijf past:

 • 'Naar aanleiding van uw advertentie in de NRC d.d. 3 oktober wil ik u graag mijn sollicitatie doen toekomen.'
 • 'Toen ik vanochtend op de wc zat en uw personeelsadvertentie las, wist ik meteen dat dit baantje me op het lijf geschreven is.'

Deze openingen zijn natuurlijk twee uitersten en zou ik je niet direct aanraden. Het gaat erom dat je zelf aanvoelt wat je uit wilt stralen. Houd hierbij in je achterhoofd wat de sfeer en uitstraling van het bedrijf is. Probeer aan te voelen welke toon past bij hoe jij over wilt komen.

Desondanks blijven clichés het grootste probleem tijdens het schrijven van een sollicitatiebrief. Je brief lijkt snel gevuld wanneer je er standaardformuleringen in stopt. Toch zweet je er langer op dan wanneer je je niet in zo'n keurslijf dwingt. Kom je er echt niet meer uit, ga dan even voor de spiegel staan. Vertel in je eigen woorden wat je nu écht wilt overbrengen. Schrijf dat maar eens op. Wedden dat de toon precies goed is?

Voorbeelden voor in de sollicitatiebrief

 • Traineepool De Marskoerier
  'Via deze weg wil ik graag solliciteren naar een plek binnen de traineepool van De Marskoerier. Door mijn interesses, opleiding, achtergrond en gedrevenheid denk ik dat ik een meerwaarde kan zijn voor de traineepool en uw bedrijf.'
 • Stichting AAP
  'Toen ik vanmiddag de vacature voor coördinator herplaatsing las, werd ik meteen enthousiast. Natuurlijk hoef ik u niet te schrijven dat een aap ontzettend veel overeenkomsten heeft met een mens. In sommige dingen ben ik namelijk net een berberaapje. Ik heb graag veel mensen om me heen en leg snel en makkelijk goede contacten. Ik vind het prettig om in een team te werken en net als de berberaap heb ik een connectie met Spanje.'

Deze voorbeelden zijn in ieder geval helemaal anders dan het bestaande cliché. Dat je brief moet beginnen met: ‘Naar aanleiding van ...', is dus een duidelijk misverstand. Als je begint in je eigen stijl, merk je dat de rest van je brief ook een stuk ongedwongener schrijft.

Andere schrijfclichés

Oké, als het goed is hebben we dat eerste cliché nu wel uit je brief gesleuteld.  Als je een goed gevoel hebt bij de toon van je brief, houd die dan ook consequent aan. Er zijn nog veel meer voorbeelden die ervoor zorgen dat jij je brief volpropt met moeilijke clichéconstructies. Wat dacht je  van:

 • Een sollicitatiebrief moet toch altijd eindigen met ‘Hoogachtend'?
 • Je mag een zin toch nooit beginnen met ‘Ik'?
 • Je mag toch niet twee keer hetzelfde woord gebruiken?
 • De woordvolgorde ‘...geschreven wordt'  is fout. Dat moet zijn ‘...wordt geschreven'.
 • ‘U' moet toch met een hoofdletter?

Allemaal onzin en al deze clichés zijn een aanslag op je lezer. Een recruiter leest iedere dag honderd sollicitatiebrieven. Dan is het een verademing als er één net even iets iets anders is. Dat is de brief die op de goede stapel terechtkomt, want daarvan denkt de recruiter: ja, met deze kandidaat wil ik weleens verder praten.